Selecteer een pagina

Over joost

 

22 januari 2013

We staan op 4500 meter hoogte op de Kilimanjaro, de hoogste berg van Afrika. Ik kan niet meer, ik voel me kapot, super misselijk en heb knallende hoofdpijn. Het zal toch niet, ik ga de top van de Kilimanjaro niet halen. Het is niet eerlijk, ik ga zitten op de grond. Ik voel me emotioneel worden. De top bereiken was mijn doel, zodat ik de vier lange burn-out jaren op een mooie manier kon afsluiten. Ik zit daar op de grond en zie alle andere mensen stap voor stap verder gaan. Zij gaan het wel halen en ik niet. De top van de Kilimanjaro die op 5895 meter ligt, is nog heel ver weg. Te ver.

Vier jaar geleden had ik de diagnose burn-out gekregen. Als mensen mij vragen hoe voelt een burn-out dan? Dan antwoord ik; het voelde als een flinke griep en flinke kater ineen. 24 uur per dag, elke dag weer.

Vier jaar geleden kon ik niet meer voor mijzelf zorgen, lichamelijk en mentaal was het op. Ik kon niet meer dan 100 meter lopen zonder helemaal bekaf en buiten adem te zijn. Daardoor was het niet meer mogelijk om boodschappen te doen en om voor mezelf te zorgen. Erg frustrerend om bijna voor alles afhankelijk te zijn. Ik had hulp nodig. Bijna alle specialisten die ik in die jaren zag, vroegen zich hardop af of ik ooit nog zou genezen en terug zou kunnen keren in het normale leven. Daar waren zij namelijk niet van overtuigd. Eigenwijs als ik ben, heb ik dit nooit geaccepteerd en heb ik hemel en aarde bewogen om weer helemaal gezond te worden. Challenge accepted!

Ik begon met het zetten van kleine stappen en doelen om mijn gezondheid te verbeteren. Ik deed dit dan voor een week en zo kon ik dus makkelijk meten wat het effect van die stap op de kwaliteit van mijn leven was. Dit was het begin van de 7 dagen challenge methode. In het begin begon ik met kleine en simpele challenges. Zoals bijvoorbeeld, 8 glazen water drinken per dag, 5 minuten mediteren per dag of elke dag wandelen naar het park. Naarmate ik sterker werd, werden de challenges groter en uitdagender. Zoals bijvoorbeeld, 7 dagen koud douchen, 7 dagen achter elkaar 12 uur mediteren per dag, 7 dagen sapvasten, 7 dagen 10.000 stappen per dag zetten. Allemaal leuke en inspirerende challenges om mijn leven gelukkiger en vitaler te maken.

Al die challenges hebben me gebracht naar de mooiste, meest ultieme challenge tot nu toe, het beklimmen van de Kilimanjaro. Ik zou aan de specialisten en mezelf bewijzen dat ik de top kan halen. Met het behalen van de top zou ik ook laten zien dat ik weer 100% gezond was.

En daar zat ik dan, uitgeput op 4500 meter. Toen schoot het inzicht door mij heen: Ik heb het recht om gelukkig en gezond te zijn. Ik sta gelijk op, de tranen rollen over mijn wangen. Ik begin te huilen zoals ik nog nooit gehuild heb, voor mijn gevoel minuten lang en dan stopt het. Ik voel me 20 kilo lichter en voel me weer verrassend goed. Alsof ik al het extra gewicht, de emotionele ballast van me afgehuild had. We beginnen als groep weer met lopen, stap voor stap. Het geloof om toch de top te halen keert terug. Ik voel focus, balans en geniet van elke stap. Ik ga het halen!!

24 uur later sta ik bovenop de Kilimanjaro! Ik voel me trots, gezond en dolgelukkig. De periode van ziek zijn is voorbij, het is klaar.

Het doen van 7 dagen challenges deed ik om me weer gezond en gelukkig te voelen. Maar ze hebben mijn leven op veel meer vlakken verrijkt. De challenges hebben me sterker gemaakt en ervoor gezorgd dat ik weer geloof kreeg in mijzelf en in mijn lichaam. Ze gaven me rust in mijn hoofd, een sterk gezond en fit lichaam vol energie en de inspiratie die ik zocht. Ik had weer zin in het leven!

7 dagen challenges hebben me laten inzien, dat we als mens veel meer kunnen dan dat we zelf denken. Het heeft me naar de top van de Kilimanjaro gebracht en daar boven vond ik met toeval mijn passie en de zin om het leven mijn dromen te gaan creëren.

Wat je startpunt ook is op dit moment, de 7 dagen challenges in dit boek hebben mij veel geholpen, hopelijk helpen ze jou ook!

Joost

Stap voor stap gaan wij werken aan je fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Zodat je je weer krachtig gaat voelen en vol energie.

Stap voor stap gaan wij werken aan je fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Zodat je je weer krachtig gaat voelen en vol energie.

Chat openen
Hoi!

Waar kan ik je mee helpen?
Stel je vraag via WhatsApp.

Groetjes, Joost.